Γράφει ο Κώστας Γαλάνης*
Πολύ βαρύ ήταν το τίμημα του κορωνοϊού το 2021 στον διευρυμένο Δήμο Αμφιλοχίας, όπου σε ένα ημερολογιακό έτος σημειώθηκαν 346 θάνατοι, από τους οποίους οι 34 από κορωνοϊό. Στη συγκεκριμένη «μαύρη» λίστα μάλιστα, αν και πληθυσμιακά ο Δήμος Αμφιλοχίας είναι 5ος ανάμεσα στους επτά της Αιτωλοακαρνανίας σύμφωνα με την απογραφή του 2011, βρίσκεται τρίτος σε θανάτους από κορωνοϊό, μετά τον δήμο Αγρινίου και Μεσολογγίου ξεπερνώντας ακόμη και αυτόν της Ναυπακτίας.
Με λίγα λόγια, σύμφωνα με τα εν λόγω επίσημα στοιχεία του Υπουργείο Εσωτερικών, σχεδόν ένας στους δέκα ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή το προηγούμενο έτος στον Δήμο Αμφιλοχίας, νοσούσε από κορωνοϊό. Τα επίσημα αυτά στοιχεία διαβιβάστηκαν στη βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών και περιλαμβάνουν τον αριθμό των συνολικών ληξιαρχικών πράξεων θανάτου ανά Δήμο για τα έτη 2019, 2020 και 2021 και τον αριθμό των ληξιαρχικών πράξεων θανάτου, λόγω covid-19, για τα έτη 2020 και 2021. Μπορείτε να τα διαβάσετε αναλυτικά ΕΔΩ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς τους θανάτους είναι στον «Καποδιστριακό», δηλαδή τον πρώην δήμο Αμφιλοχίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις δύο είναι στο Μενίδι, και λίγοι στον Ίναχο. Τα στατιστικά δείχνουν ότι η Αμφιλοχία και τα γύρω χωριά της δεχτήκαν βαρύ πλήγμα από τον κορωνοϊό το 2021. Αρκετοί μάλιστα από αυτούς τους θανάτους αφορούν νέους ηλικιακά ανθρώπους.
Θα ήταν πολύ εύκολο να τα φορτώσουμε όλα στην κεντρική διαχείριση του κορωνοϊού ή απλά και στην προσωπική ευθύνη του καθενός μας, δηλαδή κατά πόσο ο καθένας μας φρόντισε να προστατευτεί.
Πέρα από κάποιες ανακοινώσεις, ποιες δράσεις έγιναν για να ευαισθητοποιηθεί ο δημότης πάνω σε ένα τόσο σοβαρό θέμα;
Κατά πόσο ανταποκρίθηκαν οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου στην διαχείριση του προβλήματος;
Ο Δήμος έχει σημαντικές αρμοδιότητες σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Ο Δήμος πρέπει να είναι κέντρο, όχι μόνο των προνοιακών, αλλά γενικότερα των κοινωνικών πολιτικών.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Ο Δήμος δεν έχει μόνο υπηρεσίες που διαχειρίζονται κονδύλια και ανθρώπους, αλλά θα πρέπει να σχεδιάζει καθημερινά την δική του κοινωνική πολιτική ανάλογα με τα προβλήματα που δημιουργούνται.
Ο Δήμος είναι αυτός που θα πρέπει να γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες των δημοτών του.
*Εκπαιδευτικός, Δημοσιογράφος,
Διευθυντής του karvasaras.gr