Από το συντονιστικό της αυτοδιοικητικής κίνησης «ΕπιΜενουμε Καινούργιο»: «Οι αθέατες πλευρές του Καινουργίου».
Αντιχρονογράφημα
Ενάμιση χρόνος πέρασε από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές (26-5-2019). Το νέο Κοινοτικό Συμβούλιο Καινουργίου ανέλαβε την 1η Σεπτεμβρίου του 2019. Πρόεδρός του ορίστηκε ο πρώτος σε ψήφους από τον 1ο συνδυασμό σε σειρά κατάταξης στις εκλογές, σύμφωνα με το νόμο 4623/2019, άρθρο 5ο – ΦΕΚ 134/Α/9-8-2019. Ο υπουργός εσωτερικών Θεοδωρικάκος και η κυβέρνηση της Ν.Δ. γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι συνδυασμοί κοινοτήτων του κόμματός τους πλειοψηφούν, έχοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία επέβαλλαν τους δικούς τους ανθρώπους. Παράλληλα, αφαίρεσαν όλες τις ουσιαστικές αρμοδιότητες των κοινοτήτων, που δίνονταν έστω και με δειλό τρόπο από τον «Κλεισθένη Ι», όπως συνέβαλε καθοριστικά το δημαρχιακό κατεστημένο της Κ.Ε.Δ.Ε. του Πατούλη.
Οι εντολές Ράχινμπαχ της γερμανικής ΕΕ, σαφείς: δεν χωράει η λαϊκή συμμετοχή των πολιτών και η άμεση δημοκρατία, στην κρατική διοίκηση. Θέλουν την αυτοδιοίκηση να χειραγωγεί τις τοπικές κοινωνίες και να επιβάλουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, του δημόσιου χώρου και των παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών.
Κοινοτικές εκλογές – Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα!
Εμείς στις κοινοτικές εκλογές προσπαθήσαμε να ενεργοποιήσουμε όλους αυτούς, που απογοητευμένοι και προβληματισμένοι απέχουν απ’ το πολιτικό γίγνεσθαι. Μπορεί να μη το καταφέραμε, αλλά σε ένα μικρό βαθμό προβληματίσαμε και καθημερινά δικαιωνόμαστε. Η αυτόνομη κάθοδό μας έφερε κάποιο αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να μην μας ικανοποιούν, επειδή δεν είμαστε στο κοινοτικό συμβούλιο, αλλά θέσαμε «επί των τύπων των ήλων» τα θέματα και ζητήματα σε όλους εκείνους που «έπρεπε», αλλά επιφυλάχθηκαν, κάνοντας άλλες επιλογές. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να επικρατούν κάθε φορά ευκαιριακές και ιδιοτελείς καταστάσεις.
Παρ’ όλα αυτά δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα είμαστε απολύτως συνεπείς σε ό,τι δεσμευθήκαμε. Είμαστε παρόντες, πιο δυνατοί και πιο σοφοί από ποτέ. Θα παραμείνουμε ως αυτοδιοικητική τοπική κίνηση δηλαδή το μάτι και το αυτί, όλων των Καινουργιωτών όπου γης, αδιάκριτα, κόντρα στους δυνατούς αέρηδες, μέχρι να φτιάξουμε την δική μας «ευτοπία».
Ποιά η σημερινή κατάσταση στη κοινότητα Καινουργίου;
Το τραγικό είναι ότι η πλήρης παράλυση των κοινοτήτων ως θεσμική και νομική μορφή, και η εγκατάλειψη των χωριών, συνεχίζονται. Στην ουσία δεν υπάρχουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες, από το κοινοτικό συμβούλιο, και χωρίς να θέλουμε να δικάσουμε προθέσεις, το αποτέλεσμα μετράει Το «μετέωρο βήμα» της αυτοδιοίκησης στην καταχνιά των ημερών δεν προβλέπει επίλυση των μεγάλων θεμάτων της κωμόπολης που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε. Έχουν αδρανοποιηθεί πλήρως οι πάντες και τα πάντα
Για μια ακόμη φορά η κεντρική εξουσία βάζει τις κοινότητες στο «ψυγείο». Ο εκάστοτε δήμαρχος και οι κυβερνητικοί βουλευτές έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι. Οι λύσεις στα αυτονόητα, τα οποία οφείλει η αυτοδιοίκηση να παρέχει στους δημότες, αν γίνονται οδηγούν σε ζητιανιά. Η ανταποδοτική σχέση δήμου και παρεχόμενων υπηρεσιών θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση των χωριών, σε φτωχά και πλούσια με ή χωρίς χορηγούς κ.α.! Αρνούμαστε να μας αντιμετωπίζουν ορισμένοι ως παρίες και «ξεπεσμένους χωρικούς».
Η κοινότητα Καινουργίου για το πρώτο έτος χρήσης που διανεύουμε, επιχορηγήθηκε από το Δήμο Αγρινίου το 1ο χρόνο για τα έξοδα του ταμείο της, με τα ψίχουλα των 4.000 ευρώ, κάτι που εμείς το καταγγείλαμε ως κοροϊδία! Θα πάρει ξανά το ίδιο «ιλιγγιώδες» ποσό για να βγάλει πέρα τη χρονιά. Για να ρίξουν όμως στάχτη στα μάτια υπόσχονται ότι, θα δοθούν και άλλα τόσα από τα προγράμματα! Ας απαντήσει ο Πρόεδρος της Κοινότητα τι ποσά έχει λάβει επιπλέον και τι μελέτες προγραμματίζονται για υποδομές στο Καινούργιο.
Σύμφωνα με όλα αυτά δεν μπορούμε να μιλάμε για όποιο στρατηγικό σχεδιασμό, για ανάπτυξη και προοπτική στο Καινούργιο. Αποκαλύπτεται πλέον ότι η παρουσία στο κοινοτικό συμβούλιο, ασχέτως από πιο ψηφοδέλτιο εκλέγεσαι, θέλει επάρκεια αυτοδιοικητικών γνώσεων, αποφασιστικότητα και συλλογικές αγωνιστικές διεκδικήσεις. Τίποτε δεν χαρίζεται σήμερα αν δεν συγκρουστείς για όλα αυτά που στερούν από το μέλλον το δικό σου και των παιδιών σου.
Η γεωργική καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων ουσιαστικά δεν υφίσταται. Η παραγωγή ελιάς, στερείται υποδομών αρδευτικών έργων, αγροτικής οδοποιίας, κρατικής μέριμνας πιστοποίησης του προϊόντος- ελαιοκομικό παρατηρητήριο και ανάλογων τιμών παρέμβασης, ενώ η διάθεσή της καθορίζεται από τους γραφτούς και άγραφους κανόνες της αγοράς, με χαμένους τις περισσότερες φορές τους αγρότες. Η αντιπλημμυρική – αντιπυρική προστασία στην περιοχή υποτυπώδης έως ανύπαρκτη.
Η Τριχωνίδα εκπέμπει ένα διαρκές SOS! Το φυσικό και αστικό περιβάλλον έχουν εγκαταλειφτεί. Σε πληγώνουν από τη αδιαφορία της πολιτείας εν γένει και την ατολμία και χωρίς ένα master plan της αυτοδιοίκησης για την Τριχωνίδα και τους πέριξ οικισμούς της περιοχής μας ( δείτε περισσότερα εδώ https://www.facebook.com/groups/668453874078567?notif_id=1609442955049157¬if_t=groups_invite_confirmed_feedback&ref=notif )
Η ποιότητα ζωής αναζητείται. Πολιτισμός που να διαμορφώνει ολοκληρωμένους ανθρώπους, απαραίτητους και αλληλέγγυους στη κοινωνική ζωή δεν υπάρχει. Η ψυχαγωγίας κυρίως των νέων την έκαναν ιδιωτική υπόθεση, της εφήμερης κακογουστιάς. Αν και το χωριό διαθέτει πολλούς νέους επιστήμονες – πτυχιούχους, αυτοί δεν αξιοποιούνται σε κανέναν τομέα, προς όφελος της κοινωνίας, παρά μόνο όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες έχουν δοθεί στις «αμαρτωλές» αναθέσεις! Τι δεν θα μπορούσαν οι νέοι να φτιάξουν στην εποχή της μικροεηλεκτρονικής, των οπτικών ινών και τις ρομποτικής;
Που είναι η επιτροπή νέων, που είναι τα συλλογικά social media. Κάποτε στο χωριό σε εποχή παρανομίας λειτουργούσαν 4-5 ερασιτεχνική ραδιοσταθμοί. Γιατί το κοινοτικό κατάστημα παραμένει άδειο, αντί να είναι κυψέλη δημιουργίας; Οι άνθρωποι με όραμα και αξιακό φορτίο, που θέλουν και μπορούν να οδηγήσουν την κωμόπολη του Καινουργίου στην «αναγέννηση», μακριά από τα λασπόνερα του εφησυχασμού, του ωχαδερφισμού και της ραθυμίας, για να μην μπορούν οι κομματικοί σχηματισμοί να διαχωρίζουν και να επιβάλουν την εκλογικής τους πραμάτεια, είτε δεν υπάρχουν και αν υπάρξουν αυτοί λοιδορούνται, πολεμιόνται και στο τέλος υποχωρούν.
Τα δημοτικά τέλη, η ελλιπής καθαριότητα, η καθημερινότητα κ.α. είναι ένας καθημερινός βραχνάς των κατοίκων, χωρίς κανένας να τους ενημερώνει για τίποτε. Αντίθετα η δημοτική αρχή, ασχολείται με τις πλακοστρώσεις και πεζοδρομήσεις πέριξ της κεντρικής πλατείας του Αγρινίου, μοιράζει και κάποια ανέξοδα μπράβο σε εθελοντικές δράσεις μαθητών, επαγγελματιών κ.λ.π.
Ας δούμε μαζί, ορισμένες αθέατες πλευρές της κωμόπολης του Καινουργίου:
- Προσβάλει το «νέο» κοιμητήριο Αγ. Δημητρίου – κοινότητας Καινουργίου δήμου Αγρινίου!!!
Λίγο σεβασμός στους νεκρούς Καινουργιώτες και τις οικογένειές τους δεν βλάπτει εν ονόματι του πολιτισμού (αν υπάρχει) στην εποχή του 2020 «στας Ευρώπας»! «Πετάνε» κυριολεκτικά τους νεκρούς μέσα σε χωράφι, κοντά στα Λίμνη Τριχωνίδα, που δύσκολα εντοπίζει κάποιος το… λεγόμενο κοιμητήριο!
Χωρίς βασικές υποδομές, χωρίς τα σχετικά θρησκευτικά σύμβολα των Χ.Ο. Όσο συνεχίζεται αυτή η απαράδεκτη κατάσταση όλοι οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς, Ιερατείο, Κοινότητα Καινουργίου, Δήμος Αγρινίου και Ι.Μ. Αιτωλ/νίας εκτίθενται καθημερινά, ανάλογα με το μερίδιο ευθύνης του καθενός. Η τοπική κοινωνία είναι σε αναστάτωση με αυτό το κοινωνικό -θρησκευτικό σκάνδαλο. Ακούει κανείς? - Καθαριότητα – Περισυλλογή απορριμμάτων – Δημόσια Υγεία
Φαίνεται ότι ο «Καλλικρατικός» διευρυμένος δήμος Αγρινίου – ένα γεωγραφικό και πολεοδομικό τέρας – εξάντλησε τα όρια του, όσον αφορά την διαχείριση της καθημερινότητας και πλέον τα χωριά βιώνουν την πλήρη εγκατάλειψη. Ο τομέας που φανερώνει ότι ο «βασιλιάς» είναι γυμνός είναι η καθαριότητα και η ρύπανση του περιβάλλοντος. Πολλά τα παράπονα, από την έλλειψη έγκαιρης καθημερινής αποκομιδής σκουπιδιών και καθαρισμού (πλυσίματος) των κάδων, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι στην κοινότητα του Καινουργίου, ντροπή μόνο μπορεί να χαρακτηρίσει όλο αυτό το μπάχαλο, παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες, για να περιμαζέψουν τα ασυμμάζευτα οι έρημοι και απρόσωποι κοινοτικοί εκπρόσωποι του χωριού!
Δεν είναι δικαιολογία ότι τις πλατείες τις καθάρισαν εθελοντικά ιδιώτες και μάλιστα καταστηματάρχες, όταν οι κάτοικοι πληρώνουν αρκετά δημοτικά τέλη και την υποχρέωση του δήμου μας την φορτώνουν ως «ατομική ευθύνη»! Τι άλλο θα υποστούμε;
Πρόσφατο το «έγκλημα» στην παραλίμνια περιοχή με το πέταγμα των μπαζών από τον αντιπλημμυρικό καθαρισμό του χειμάρρου (Λιγόρεμα) και την αδιαφορία των πάντων εκτός δυστυχώς λίγων εξαιρέσεων, που καταγγείλαμε αυτές τις παράνομες ενέργειες θεσμικών φορέων του κράτους. - Αγροτική οικονομία – οδοποιία – πολεοδομία
Τελικά οι χωριανοί δεν μπορούν να πάνε στα σπίτια τους, πόσο δε μάλλον στα χωράφια τους από το σκηνικό με τα χόρτα και το κλείσιμο των δρόμων. Δεν κουνιέται φύλλο απ’ την αγρανάπαυση και την ανεργία της περιοχής που επέβαλαν οι αντιαγροτικές πολιτικές της Ε.Ε και των κυβερνήσεων Τα λεγόμενα έργα υποδομής του πρωτογενή τομέα, τα οποία χρειάζονται η Β.Α περιοχή της Τριχωνίδας από Παναιτώλιο μέχρι τη Δουγρί, που αποτελούν μια ενιαία μορφολογικά γεωγραφική και πολεοδομική ενότητα, είναι όνειρο θερινής νύχτας. Επί αυτού έγινε καμία πρόταση από την κοινότητα στα πλαίσια έστω του γραφειοκρατικού σχεδιασμού του δήμου Αγρινίου;
Βραχνάς για τους αγρότες εκτός του μεγάλου κόστους παραγωγής, την ανυπαρξία σύγχρονων αρδευτικών έργων είναι και η έλλειψη ποτιστικού νερού σχεδόν σε όλο το χωριό. Η εγκατάλειψη του ΤΟΕΒ Καινουργίου, είναι πρόκληση, έχει παραδοθεί στις συμμορίες μετάλλων, ενώ τα χρέη προς τη ΔΕΗ (περίπου 30.000 Ευρώ), έγιναν θηλιά στους αγρότες (που αδιαφορούν), ενώ οι ανεύθυνο-υπεύθυνοι και η αυτοδιοίκηση «νίπτουν τας χείρας τους» και μάλιστα με πολύ σχολαστικότητα! Δεν συμφωνούμε με την απομόνωση του ΤΟΕΒ και την μη συμμετοχή του στον οργανισμό του ΓΟΕΒ. Χωρίς προσωπικό, διαχείρισης, τεχνικής συντήρησης εγκαταστάσεων, προοπτική εκσυγχρονισμού και επέκτασής του, θα παραμένει ως σφραγίδα και τίποτε άλλο. - Παραμένει ανύπαρκτη η αστυνόμευση της περιοχής
Ουδείς λόγος βέβαια γίνεται για επανίδρυση αστυνομικού τμήματος στη Β.Α. Τριχωνίδα (από τη θέση Συκιά – Ν. Αβόρανη – Παναιτώλιο – Καινούργιο – Παραβόλα κ.λ.π. έως το Θέρμο), για την άμεση αστυνόμευση της καθημερινής παραβατικότητας, που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις! Όλα έχουν αφεθεί στον αυτόματο πιλότο. - Κυκλοφοριακό πρόβλημα
Η επιστημονική μελέτη και διαχείριση του κυκλοφοριακού, στο κεντρικό οδικό δίκτυο και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, για την εξομάλυνση της στάθμευσης και της ήπιας κυκλοφορίας των τροχοφόρων και της ασφαλούς διέλευσης των πεζών, ούτε που απασχολεί κανέναν ατομικά και συλλογικά. Παρά μόνο τις οικογένειες εκείνες που θρηνούν θύματα και περιθάλπουν τους τραυματίες τους, από τα καθημερινά ατυχήματα που γίνονται στον κεντρικό δρόμο Αγρινίου Θέρμου εντός των οικισμών. Εμείς ως κίνηση πήραμε πρωτοβουλία για τον βραχνά των κατοίκων, όπως αυτό του κυκλοφοριακό προβλήματος από κάθε άποψη και ζητήσαμε από τον πρόεδρο και συγχωριανό μας, του ΤΕΕ Αιτωλ/νίας Στυλιανό Μπλέτσα να γνωμοδοτήσει επί αυτού και αναμένουμε για να συντονίσουμε τις πάρα πέρα ενέργειές μας. - Τελικά τι γίνεται με το περιβόητο αποχετευτικό ;
Ποιοι έχουν την ευθύνη του έργου; Η περιφέρεια δεν πρέπει να ενημερώσει πότε αυτό το έργο θα ολοκληρωθεί και εάν θα μπει σε λειτουργία; Για πόσες παροχές σύνδεσης μιλάμε; Αληθεύουν τα όσα ακούγονται ότι η σύνδεσή του με τον βιολογικό του Αγρινίου, θα χρειαστεί νέα μελέτη και νέα χρηματοδότηση για τις νέες υποδομές, που χρειάζονται;
Με αφορμή αναρτήσεις μας για το θέμα στα social media, προκλήθηκε επερώτηση πρόσφατα στο περιφερειακό συμβούλιο από τους Κούστα Κώστα και Χατζηλάμπρου Βασίλη, εκλεγμένοι με την «Αντισταση Πολιτών» και οι απαντήσεις του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη για το θέμα Θανάση Μαυρομάτη, ήταν καταπέλτης για την προηγούμενη περ. αρχή. Αναμένουμε να καθαρογραφούν τα πρακτικά για να δημοσιεύσουμε τι διεμηνύθη και ποιες οι αποκαλύψεις κατά τη συζήτηση του αποχετευτικού στη Δ.Ε. Θεστιέων. - Κεντρική πλατεία – Δικαίωμα στην αισθητική !
Ας καταλάβουν λοιπόν μερικοί, ότι η «πέτρα», που αράδιασαν στη κεντρική πλατεία, ως δομικό στοιχείο ανήκει στην Ήπειρο και γενικά σε περιοχές που παραδοσιακά χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο υλικό. Εκτός των άλλων παρέλειψαν το νερό το βασικό στοιχείο και το πράσινο, που τόσο ανάγκη έχουν οι κάτοικο ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
Ποιοί αποφασίζουν, ενεργούν και επιβάλλουν την «αισθητική» της διαμόρφωσης ενός χώρου χωρίς να ενημερώσουν / συμβουλευτούν τους ειδικούς και να αφουγκραστούν τους ντόπιους που κάνουν χρήση του δημόσιου χώρου; Είναι εύκολο να «ισοπεδώνεις», όμως τόσο δύσκολο να διατηρείς αυτό που σεβάστηκε ο χρόνος και οι αναμνήσεις μας…
Διαπιστώσεις – Προτάσεις
α) Η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα της χώρας οφείλουν να επανεξετάσουν το θεσμικό πλαίσιο των κοινοτήτων και γενικότερα τον Α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Έχουμε φτάσει σε οριακές καταστάσεις, βρισκόμαστε σε κατάπτωση αρχών και αξιών. Γίναμε ξένοι στον τόπο μας. Οι κοινότητες ουσιαστικά δεν υπάρχουν ως νομική και αυτόδιοικητική μορφή! Οι κάτοικοι ζουν την τοπική τους μοναξιά. Αυτό δυστυχώς δεν είναι δημοκρατία, ούτε αυτοδιοίκηση είναι…
β) Μέγα λάθος η διάλυση των Δημοτικών Ενοτήτων, όπου σήμερα δεν μπορεί λειτουργεί τίποτε, παρά τις κτηριακές κ.α. υποδομές που υπάρχουν ανεκμετάλλευτες, εποχής προγραμμάτων «Καποδίστρια» και «Καλλικράτη». Επικρατεί ένας αλόγιστος συγκεντρωτισμός πέρα και έξω από τις αρχές τις αποκέντρωσης και της λαϊκής συμμετοχής. Φθάσανε στο σημείο να αφαιρέσουν ακόμα και τη δυνατότητα των κοινοτήτων να εκδίδουν «ληξιαρχικές πράξεις θανάτου» στην εποχή του Ιντερνέτ (!)
Ο ρόλος του Δήμου Αγρινίου & της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας
• Ολοκληρώνουμε αυτή μας την παρέμβαση ρωτώντας το κοινοτικό συμβούλιο Καινουργίου, εάν προτίθεται να ανοίξει τη συζήτηση, για τα σοβαρά θέμα της περιοχής μας, όπως αυτά, του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδιασμό (Τ.Π.Σ.), των χρήσεων γης και του παραγωγικού μοντέλου, σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας Θεστιέων σε συνεργασία και με τις άλλες κοινότητες της ΒΑ Τριχωνίδας.
• Επίσης ρωτάμε και τον διευρυμένο Δήμο Αγρινίου, αν πρέπει κάποια στιγμή να κοιτάξει και προς την ανατολική πλευρά του δήμου και εάν θα αποδράσει από τα στενά όρια της κεντρικής πλατείας Αγρινίου, για μια ολιστική Πανδημοτική αναπτυξιακή προοπτική με βάση το φυσικό τοπίο της Περιοχής της Λίμνης Τριχωνίδας και το οικιστικό περιβάλλον, πέριξ αυτής.
• Ταυτόχρονα θέτουμε και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προ των ευθυνών και αρμοδιοτήτων της, για τη συνέχεια του μαρασμού της περιοχής μας. Η κυβέρνηση οφείλει να αναδιατάξει τις πολιτικές για το περιβάλλον στο οικοσύστημα της Τριχωνίδας. Έτσι θα αξιοποιηθούν καλύτερα όλα εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για μια ήπια παραγωγική διαχείριση και οικοτεχνία προς όφελος του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, αρκεί να ακούσει και την «κραυγή» αγωνίας της τοπικής κοινωνίας. Η μεγαλύτερη πληθυσμιακά «Καλλικρατική» Δημοτική Ενότητα (ΘΕΣΤΙΕΩΝ) που συνενώθηκε με τον Δήμο Αγρινίου, με πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές, με νέους που κατοικούν μόνιμα στην περιοχή, χωρίς όμως προοπτική, με την μεγαλύτερη ανυδρία σε όλα τα επίπεδα της ζωής, είναι κρίμα να έχει εγκαταλειφθεί. Βέβαια και οι δημότες οφείλουν να αφυπνιστούν και να στρατευτούν μαζί μας για να απαιτήσουμε όσα μας ανήκουν και μας τα στερούν. Δεν θα μείνουμε πλέον όμηροι κανενός.
Τέλος εμείς καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις και θα επιμένουμε για διεκδικήσεις κόντρα στο ρεύμα και ας μην μας καλούνε, τουλάχιστο να μας ακούσουν, μήπως και προσθέσουμε ένα λιθαράκι στην υπόθεση της αναζήτησης του δικού μας «ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ»
Με τα πρώτα απτά αποτελέσματα στα κοινοτικά μας πράγματα, είμαστε βέβαιοι ότι θα δυναμώσει το δίκτυο των ενεργών πολιτών Καινουργίου από την ανάγκη να ξαναβρούμε τη χαμένη ζωή στον τόπο που γεννηθήκαμε, ζούμε και δραστηριοποιούμαστε.
«και ας μην νικήσουμε ποτέ, θα πολεμάμε πάντα»…
Δείτε τι σχεδιάζουν για την αυτοδιοίκηση και κάντε τη σύγκριση με το τι υπάρχει σήμερα-πατήστε στο σύνδεσμο: https://www.myota.gr/2020/12/29/37848
Καινούργιο, 31 Δεκεμβρίου 2020
Από το συντονιστικό της αυτοδιοικητικής κίνησης
«ΕπιΜενουμε Καινούργιο»