Γράφει ο Μπάμπης Τσιρώνης
Η ΜΕΘ στο νοσοκομείο Αγρινίου που μετατράπηκε σε ΜΕΘ κορωνοϊού, χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις, εν μέσω πανδημίας έκλεισε για «συντήρηση», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η 6η ΥΠΕ.
Οι υγειονομικοί του νοσοκομείου διαμαρτύρονται από την πρώτη στιγμή, ενώ οι τραγικότερες προβλέψεις σχετικά με τα προβλήματα που θα προκύψουν και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι πολίτες που θα χρειαστούν κρεβάτι σε ΜΕΘ και δεν θα βρίσκουν, επιβεβαιώνονται.
Μετά το τροχαίο στην περιμετρική του Αγρινίου, δύο νέοι άνθρωποι διασωληνώθηκαν και διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία εκτός νομού, σε Πάτρα και Γιάννενα.
Ο πολύτιμος χρόνος που χάνεται κάθε φορά σε αντίστοιχα γεγονότα, μπορεί να στοιχίσει ακόμη και τη ζωή κάποιου ασθενούς, όπως επισημαίνουν ακόμη και γιατροί, όμως παρά τις όποιες αντιδράσεις από τους υγειονομικούς και γενικότερα τους κατοίκους της περιοχής, ακόμη δεν υπάρχει λύση.
Να σταματήσει η υποβάθμιση του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού
Πλέον αποτελεί επιτακτική ανάγκη να σταματήσει η υποβάθμιση του νοσοκομείου Αγρινίου. Δεν μπορεί το μοναδικό δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα του Αγρινίου να λειτουργεί υποστελεχωμένο, με προσωρινή διοίκηση, με κλειστή ΜΕΘ και χωρίς να λειτουργούν ούτε τακτικά χειρουργεία κλπ. Δεν μπορεί για όλα αυτά δικαιολογία να είναι ο κορωνοϊός και η αδυναμία αντιμετώπισης των σοβαρών περιστατικών στη ΜΕΘ. Αντιθέτως, η πανδημία θα έπρεπε να ωθήσει το αρμόδιο υπουργείο στην αντίθετη κατεύθυνση. Αυτή δηλαδή της αναβάθμισης του νοσοκομείου, σε μία κρίσιμη υγειονομικά περίοδο. Στο κάτω – κάτω, και πριν την πανδημία, πάλι υποστελεχωμένο ήταν το νοσοκομείο. Δεν μπορεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας και γενικότερα η ευρύτερη περιοχή, με πληθυσμό 100.000 περίπου κατοίκων (ο μισός πληθυσμός όλου του νομού) να παραμένουν χωρίς επαρκή και άμεση υγειονομική κάλυψη.
Το Υπουργείο Υγείας και η 6η ΥΠΕ πρέπει ΑΜΕΣΑ να πράξουν τα αυτονόητα και να στελεχώσουν κατάλληλα το νοσοκομείο ώστε αυτό να «ανοίξει» και να λειτουργήσει ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ.
Το νοσοκομείο Αγρινίου δεν αποτελεί μία πολυτέλεια για τους κατοίκους της περιοχής. Δεν είναι μία «προσφορά» για τους πολίτες.
Είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ και δεν μπορεί να υποβαθμίζεται συνεχώς ούτε να μη λειτουργεί. Το υπουργείο Υγείας και η 6η ΥΠΕ, οι οποίοι είναι οι αρμόδιοι φορείς για την εύρυθμη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος, φέρουν και την ευθύνη για τις συνέπειες που θα προκαλέσουν οι αστοχίες των αποφάσεών τους.
Δεν γίνεται να παίζονται ανθρώπινες ζωές «κορώνα ή γράμματα», επειδή υπάρχει κωλυσιεργία στη λήψη αποφάσεων.
Το νοσοκομείο Αγρινίου ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ να λειτουργεί σαν Κέντρο Υγείας ή ΙΚΑ. Η περιοχή έχει ΑΝΑΓΚΗ τις υπηρεσίες υγείας που δεν μπορεί να παρέχει κανείς άλλος, παρά μόνο ένα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, που είναι ορθά στελεχωμένο, σωστά διοικούμενο και δεν έχει το ρόλο παραρτήματος Β’ διαλογής.
Το μπαλάκι στους κυβερνητικούς βουλευτές και τους αυτοδιοικητικούς
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από κανέναν πλέον, ειδικά από τους κυβερνητικούς βουλευτές και τους αυτοδιοικητικούς (Περιφερειάρχη, Δήμαρχο κλπ) οι οποίοι ακόμη και αν δεν έχουν την αρμοδιότητα (με τη στενή έννοια), πρέπει πλέον να δείξουν τι αξίζουν σε αυτούς που τους ψήφισαν.
Πρέπει να κινητοποιηθούν και να αξιοποιήσουν όποια επιρροή μπορούν να ασκήσουν, αν μπορούν τελικά να ασκήσουν, στα κέντρα αποφάσεων.
Πρέπει να εκπροσωπήσουν επάξια την πλειοψηφία των ψηφοφόρων που τους ψήφισε και τους εξέλεξε επειδή πίστεψε σε αυτούς.
Πρέπει να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους ώστε να βρεθεί άμεσα λύση στη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η περιοχή.
Μία περιοχή που της παίρνουν τα Πανεπιστημιακά Τμήματα και «δεν άνοιξε ρουθούνι». Μία περιοχή (Αγρινίου) που ακόμη δεν έχει σύνδεση με την Ιόνια Οδό και δεν θα έχει για πολλά χρόνια ακόμα. Μία περιοχή με ΤΕΡΑΣΤΙΑ προβλήματα και χρόνιες παθογένειες για τις οποίες όλοι οι αρμόδιοι και όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα (για να είμαστε και δίκαιοι) έμειναν σε κούφιες υποσχέσεις ή και σφύριξαν επιδεικτικά αδιάφορα.
«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» λοιπόν για κάθε αρμόδιο και κάθε υπεύθυνο σε θέση εξουσίας. Δικαιολογίες πλέον δεν υπάρχουν και ο χρόνος μετράει αντίστροφα, πρωτίστως για τους πολίτες και κατ’ επέκταση ψηφοφόρους, σε μία από τις πιο αδικημένες περιοχές, ενός από τους πιο υποβαθμισμένους νομούς (με επιχειρήματα και όχι απλά βάσει κάποιων αριθμών), ίσως ακόμη και ανάμεσα σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.