Γράφει ο Κώστας Κορδάτος*
Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ετοιμάζει μέσα στον Ιούλιο και το νομοσχέδιο που αναμένεται για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση (με ατομικούς «κουμπαράδες») που θα διαλύσει τα ασφαλιστικά ταμεία, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα (μετά τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου) στην κοινωνική ασφάλιση.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής, των ταξικών αποκλεισμών και του αυταρχισμού κατατίθεται προς ψήφιση μέσα στο κατακαλόκαιρο και το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο.
Το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση συνιστά μια βαθιά αντιδραστική τομή που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά το τοπίο στη δημόσια εκπαίδευση, οικοδομώντας ένα αυταρχικό, ταξικό, ελίτ εμπορευματοποιημένο σχολείο ανισοτήτων, προωθώντας την κατηγοριοποίησή τους μέσα από την αυτονομία τους και επιβάλλοντας τον φόβο και την υποταγή των εκπαιδευτικών στην αντιεκπαιδευτική πολιτική μέσα από ένα σκληρό πλαίσιο ατομικής αξιολόγησης:
Της δήθεν … αυτονομίας της λειτουργίας της σχολικής μονάδας, με την απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης (βλέπε χορηγούς, αξιοποίηση των διδακτηρίων από τους δήμους), της στελέχωσης, της επιμόρφωσης, κατηγοριοποίηση των μαθητών και των σχολείων, ασφυκτικό πλαίσιο ατομικής αξιολόγησης, ακόμα πιο κάθετη και κομματική ιεραρχική δομή διοίκησης, εργαστήρια δεξιοτήτων (χωρίς εργαστηριακή βιομηχανική παραγωγή;), διαχείριση του ήδη υπάρχοντος εκπαιδευτικού δυναμικού (για όλες τις δουλειές και τσάπα), με σχέδιο μείωσης των προσλήψεων των αναπληρωτών/συμβασιούχων εκπαιδευτικών, κατακερματισμός του ενιαίου χαρακτήρα της γνώσης και του σχολικού προγράμματος με το πολλαπλό βιβλίο (εμπορικός τζίρος να γίνεται), διδακτικές μέθοδοι που ακυρώνουν τη ζωντανή διδασκαλία (τηλεκπαίδευση παντού και πάντα), όπως η «ανεστραμμένη μάθηση» (το σχολείο θα καταστεί κέντρο πληροφοριών), λειτουργία ΚΔΑΠ (ιδιωτικοί χώροι) υποβάθμιση λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου.
Η εφαρμογή των σχεδιασμών, που προωθούνται από το εν λόγω νομοσχέδιο, αποτελούν κεντρικές επιλογές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για τα θέματα εκπαίδευσης, και βήματα υλοποίησής τους έχουν γίνει από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις.
Αποτελούν μια βαθιά αντιεκπαιδευτική τομή, διαμορφώνουν ένα ακόμα πιο ταξικό περιβάλλον, που μετατρέπει τον εκπαιδευτικό σε υποταγμένο υπάλληλο σε ένα κατηγοριοποιημένο σχολείο, (εξετάσεις παντού) και συνιστούν πλήγμα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών (αμάθεια παντού) και στα εργασιακά των εκπαιδευτικών (μπαχαλο!)
Θέλουν να αποκλείσουν τα παιδιά της μεσαίας τάξης και κάτω, από την γενική μόρφωση και την πρόσβαση τους για ανώτατες σπουδές. Έχουν ετοιμάσει τα κάτεργα της μαθητείας – κατάρτισης για τη νέα βάρδια των φτωχοποιημενων κοινωνικών στρωμάτων.
Ξεκαθαρίζουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν αποτελεί βάση συζήτησης, δεν παίρνει βελτιώσεις και επιμέρους τροποποιήσεις αλλά απορρίπτεται συνολικά.
Στόχο πρέπει να είναι να οργανωθεί ένας μαζικός, μαχητικός και νικηφόρος παλλαϊκός – πανεκπαιδευτικός αγώνας διαρκείας, με απεργίες, συλλαλητήρια, αποχή από την αξιολόγηση και τρομοκρατιση των εκπαιδευτικων, τοπικές δράσεις και εκδηλώσεις, μαζί με τους γονείς, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους για την ανατροπή του πολυνομοσχεδίου – εκτρώματος.
Σε αυτό το πλαίσιο οι παρακάτω κοινές προτάσεις έχουν αξία:
Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 7 Ιουλίου στα Προπύλαια 7 μ.μ. και αγωνιστική κλιμάκωση με συλλαλητήρια την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.
Φωνάζουμε δυνατά όσο άλλη φορά την αντίθεσή μας και την απαίτηση για κατάργηση του Θατσερικου νομοσχεδίου με πικετοφορίες, αφίσες, πανό αλλά και ανακοινώσεις κεντρικά σε πλατείες, σε γειτονιές σε όλη τη χώρα.
Πραγματοποιούμε συσκέψεις με γονείς. Είναι πολύ σημαντική τώρα η ενημέρωση τους για το τι θα αντιμετωπίσουν μαζί με τα παιδιά τους την επόμενη σχολική χρονιά, που στις πλάτες και στις τσέπες τους θα πέσει το βάρος της μεγαλύτερης «αυτονόμησης» των σχολείων.
Φανταστείτε τι θα γίνει στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, πάρτι ιδιωτών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου σε ρόλο ντελιβερα, θα γίνει μεγάλος τζόγος.
Άμεση διακήρυξη από τα εκπαιδευτικά σωματεία και από τη ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για κήρυξη απεργίας αποχής από την αξιολόγηση, σε όλες τις εκδοχές της, αν τελικά ο νόμος έκτρωμα ψηφιστεί.
Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις από αρχές Σεπτέμβρη και οργάνωση πανελλαδικής σύσκεψης των εκπαιδευτικών σωματείων για τον άμεσο συντονισμό του αγωνιστικού σχεδιασμού.
Να μην πατήσει κανένας αξιολογητής σε εκπαιδευτική τάξη
Την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη να αναλάβουν τα σωματεία τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις, εκλογές στους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ με τη λήξη της θητείας τους (ή όσων έχουν ήδη λήξει οι θητείες τους) το επόμενο φθινόπωρο.
Απαίτηση από τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να εκκινήσουν άμεσα τις κανονικές λειτουργίες με Γενικές Συνελεύσεις, αρχαιρεσίες κ.ο.κ.
Μονιμοποιήση τώρα όλων των ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ εκπαιδευτικών.
Το τρίτο ημίχρονο ας είναι το τέλος της ανεστραμμένης τάξης της Κεραμεως.
*Μέλος Δ.Σ. Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ-νιας
Πρόεδρος
ΠΕΤΕΕΜ / ΤΕ / ΣΕΛΕΤΕ