Του Δημήτρη Τραπεζιώτη*
Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη τις έκτακτες συνθήκες λόγω πανδημίας και με τη συνήθη πλέον παράκαμψη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας με μια κατεπείγουσα ΠΝΠ καταργεί το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ».
Είναι γνωστό ότι το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» που θεσπίστηκε με το άρθρο 69 του ν. 4509/2017 ήταν, κατά γενική ομολογία, ένα απολύτως επιτυχημένο Πρόγραμμα γιατί αγκάλιασε τις πραγματικές ανάγκες των Δήμων και των πολιτών. Για τον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» δεν υπήρξε μέχρι σήμερα το παραμικρό παράπονο και μόνο θετικά σχόλια διατυπώθηκαν από όλους τους Δημάρχους της χώρας οι οποίοι χαρακτηριστικά έλεγαν: «Μακάρι να έχουμε και άλλους «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥΣ».
Μέσα σε έναν μόλις χρόνο, από τον Ιούνιο του 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2019, με τον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» εντάχθηκαν 502 στοχευμένα έργα ύψους 1,24 δις. που είναι βέβαιο ότι θα τονώσουν τις τοπικές οικονομίες. Η ένταξη των έργων αυτών έγινε μετά από αξιολογήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας που συγκροτήθηκε από εξειδικευμένα και έμπειρα στελέχη του Δημοσίου (ΥΠΕΣ) και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα (ΜΟΔ). Σημειωτέον ότι πολλά από τα έργα αυτά έχουν δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί, έχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις των δικαιούχων ΟΤΑ με το ΤΠ&Δ, έχουν δε περάσει από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ως εκ τούτου είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Και ενώ οι διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων αυτών ήταν σε εξέλιξη ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος φαίνεται ότι δεν άντεξε να συνεχίσει αυτό το απολύτως επιτυχημένο Πρόγραμμα το οποίο ταυτίστηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση και τον τότε Υπουργό Παναγιώτη Σκουρλέτη και με το επιχείρημα – επινόηση της ανυπαρξίας πόρων κατήργησε τον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» με την υπ’ αριθμό 30/2020 ΠΝΠ με τίτλο « Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοιού COVID19.
Συγκεκριμένα με το άρθρο 44 της ως άνω ΠΝΠ επιχειρεί να αντικαταστήσει τον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» με ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα με σκοπό την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών, την εκπόνηση μελετών και την κατασκευή έργων χωρίς όμως το «Πρόγραμμα» αυτό να έχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό και εξασφαλισμένους πόρους παρά μόνο μια γενική αναφορά στην ΠΝΠ ότι οι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού θα μπορούν να συνομολογούν δάνεια με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Η ένταξη δε των έργων, προμηθειών και μελετών στο «Πρόγραμμα» του κ. Θεοδωρικάκου θα γίνεται όχι όπως μέχρι τώρα από ικανά και έμπειρα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης αλλά με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, κατόπιν Εισήγησης Επιτροπής Αξιολόγησης η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού και αποτελείται από πέντε (5) μέλη και συγκεκριμένα από έναν (1) υπάλληλο της ΕΥΔΕ-ΥΠΕΣ, δύο (2) μηχανικούς της ΕΕΤΑΑ και δύο (2) εμπειρογνώμονες ιδιώτες.
Με Πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ τον συνεργάτη του Υπουργού και τέσσερις (4) ιδιώτες πρόκειται για μια επιτροπή απολύτως ελεγχόμενη και καθοδηγούμενη από τον Υπουργό, δηλαδή κατάλληλη για ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ σχέσεις και «ένταξη έργων ημετέρων».
Προφανής λοιπόν στόχος του Υπουργού, με τις νέες ρυθμίσεις που επινόησε, είναι να «διαπραγματευθεί» ξανά με τον κάθε Δήμαρχο τα ήδη εντεταγμένα έργα του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ» ώστε να σβήσει από τη μνήμη όλων ( αιρετών και μη) τη θετική φήμη και την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και έτσι να καρπωθεί ο ίδιος και η κυβέρνηση την οποία υπηρετεί τα αποτελέσματα ενός Προγράμματος το οποίο προκειμένου να το οικειοποιηθεί το μετονόμασε, όπως πληροφορήθηκα την ώρα που γράφω τούτο το κείμενο, από «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» σε «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» με την ανακοίνωση υπογραφής της προβλεπόμενης ΚΥΑ κατ’ εξουσιοδότηση της άνω ΠΝΠ 30/2020.
Τώρα τι σχέση μπορεί να έχει ο ανατρεπτικός, αιρετικός και οραματιστής Αντώνης Τρίτσης και ο Κορωνοιός με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την Ειδική Επιτροπή στελεχών του Δημοσίου και την ανάθεση της αρμοδιότητας ένταξης των έργων σε ιδιώτες είναι απορίας άξιον!!
Φαίνεται ότι παρίσταται ανάγκη για μια ακόμη φορά να αντισταθούμε στα πελατειακά συστήματα και τις μεθοδεύσεις της Κεντρικής Διοίκησης να κρατά όμηρο και υπό ασφυκτικό εναγκαλισμό την Τοπική Αυτοδιοίκηση και βεβαίως να υπερασπιστούμε την αυτονομία, την πολιτική και διοικητική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και την ανεξαρτησία της.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των παλαιοκομματικών μεθοδεύσεων του κ. Θεοδωρικάκου ήταν το αδικαιολόγητο πάγωμα για οκτώ μήνες του Προγράμματος «ΦΙΛΟΦΗΜΟΣ» με καθυστερήσεις και αβεβαιότητα για την τύχη των έργων που είχαν ενταχθεί, σε μια εποχή που υπάρχει αδήριτη ανάγκη για την προώθηση και ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων προκειμένου να τονωθεί η οικονομία.
Διατελών με αληθινό ενδιαφέρον για το μέλλον και την αξιοπρέπεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα επανέλθω μόλις δημοσιευθεί η νέα ΚΥΑ και δούμε αναλυτικά το περιεχόμενο, τα κριτήρια και τις προβλέψεις της σχετικά με τα έργα που έχουν ενταχθεί με τον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ» και τα μη συμβασιοποιημένα έργα δηλαδή τις νέες εντάξεις εφόσον αυτά δεν σχετίζονται με την πανδημία.
*Δικηγόρος, π. Δήμαρχος Θεστιέων & Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου